Dim Sum

Dim Sum maken; makkelijker dan je denkt!

Chinese Dim Sum is helemaal hot! Het is vergelijkbaar met de Westerse High Tea. Er duiken steeds meer Dim Sum restaurants op en er zijn zelfs allerlei dure workshops te volgen, waar je zelf Dim Sum kan leren maken. Maar zelf Dim Sum maken is veel makkelijker dan je denkt! Beleef gegarandeerd veel plezier aan het zelf maken van Dim Sum in plaats van een dure workshop te volgen of naar een duur restaurant te gaan.

Dim Sum is een van oorsprong Chinees gerecht, die bestaat uit gestoomde of gefrituurde hapjes. Het eten van Dim Sum wordt in het Kantonees ‘yam tsaa’ genoemd, wat theedrinken betekent. Het eten van Dim Sum is eigenlijk de Chinese variant van een ‘high tea’, echter eten ze in China de Dim Sum meestal als ontbijt of lunch. In Nederland vind je Dim Sum in Chinese restaurants, vaak op de kaart als voorgerecht, maar het wordt ook steeds populairder als lichte avondmaaltijd.

Het eten van Dim Sum is dus niet aan bepaalde tijdstippen gebonden. De hapjes worden steeds populairder en er zijn talloze restaurants waar je Dim Sum kunt eten. Je kan het zelfs kant en klaar uit de diepvries kopen en thuis in de magnetron opwarmen of stomen. Maar de echte Dim Sum liefhebbers zweren bij zelfgemaakte Dim Sum. Het is vrij simpel om lekkere Dim Sum zelf te maken. Als je de juiste accessoires in huis hebt, dan ben je in een handomdraai klaar en heb je heerlijke zelfgemaakt Dim Sum op tafel.  

Je kan zelfs eindeloos variëren met de vulling als je zelf Dim Sum maakt. Het is lastig om te koken voor een grotere groep mensen, omdat iedereen zijn eigen smaak en dieetwensen heeft. Met het maken van Dim Sum is dat probleem verleden tijd. Je kan ze vullen met vlees, vis of een vegetarisch ingrediënt of mengsel. Bij het maken van Dim Sum kan je de gasten ook hun eigen vulling laten kiezen. Dim Sum maken is leuk voor tijdens een etentje, maar ook leuk om te doen samen met vriendinnen. Maak er een leuke workshop van of hou een Chinese ‘high tea’.

Dim Sum is, doordat je het stoomt, een lichte en vaak een kleine maaltijd, maar kan naar wens zo uitgebreid gemaakt worden als je zelf wilt. Je kan een paar hapjes maken, maar ook een volledige maaltijd, door aan het einde Dim Sum toe te voegen met een zoete vulling. Bijvoorbeeld met custard, die dan dienstdoet als het nagerecht.  Naast het maken van gestoomde Dim Sum, kun je er ook voor kiezen om gebakken of gefrituurde Dim Sum te maken.

Doordat je geen olie of ander vet nodig hebt, draagt deze manier van koken bij aan een gezondere levensstijl. Door te stomen blijft de smaak van het voedsel ook beter behouden. Leg een velletje speciaal stoompapier in het stoommandje, waardoor de Dim Sum niet aan de bodem blijft plakken.  De hapjes worden na bereiding traditioneel geserveerd in de stoommandjes waar je ze in bereidt. Serveer tijdens een feestje of high tea met vriendinnen de Dim Sum in deze mooie stoommandjes. Heb je niet genoeg mandjes of geen zin in afwas? Gebruik dan deze mooie houten schaaltjes in de vorm van een boot om de hapjes op te serveren.

Voor het maken van Dim Sum heb je deeg nodig en een lekkere vulling. Het deeg voor dumplings is makkelijk te bereiden, je hebt maar 4 ingrediënten nodig. In dit recept van 24 Kitchen staat stap voor stap uitgelegd hoe je het deeg voor Dim Sum bereidt. Wanneer het klaar is maak je met dit Dim Sum vormpje in een handomdraai een mooie dumpling. Alleen nog een lekkere vulling bedenken en klaar is je zelfgemaakte Dim Sum. Denk aan Ha Kau, een dumpling gevuld met garnaal of je vult ze met bouillon, vlees of een andere soort vis. In dit recept van 24 Kitchen staan twee recepten voor een vleesvulling en een visvulling. Uiteraard kun je ook zelf een lekker vulling bedenken voor het zelf maken van je Dim Sum.

Naast dumplings horen overheerlijke gestoomde broodjes ook bij een Dim Sum maaltijd. Moeilijk om te maken? Niet met deze gestoomde broodjesmaker! De traditionele Chinese gestoomde broodje worden gevuld met varkensvlees: Cha Siu Bao, maar de zoete versie met custard Lai Wong Boa doet het ook erg goed als nagerecht.

Voor het maken van een gestoomd broodje maak je een gat in het midden van het deeg. Doe er daarna een vulling naar keuze in. Plaats het deeg vervolgens in de houder. Druk het onderste gedeelte van de houder eerst omhoog en daarna weer naar beneden. Verwijder het broodje vervolgens uit de houder en leg het in de stoommand.

De mogelijkheden zijn eindeloos en gelukkig staat het Internet bomvol met lekkere recepten en originele ideeën voor het zelf maken van Dim Sim. Na al je inspanning is het nu tijd om te gaan genieten van je overheerlijke zelfgemaakt Dim Sum maaltijd. Maak er een lekkere dipsaus bij en eet smakelijk. Of zoals ze in China zeggen: mànmàn chī!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden